Öne Çıkan Görsel

İlkbahar kapıyı çaldı. Pülümür Çayı’na can veren derelerden yayılan ezgiler, kapıyı çalan ilkbaharı müjdeliyor. Birkaç gün önce sürpriz yapan karın vedasına sayılı günler kaldı. İlkbahar, Pülümürlü arıcılar için sevinç demek. Aylardır uzak kaldıkları arı uğultusunu özleyen arıcılar, kovan kapaklarını aralamak için sabırsızlanıyor.
Pülümür Haber, ilkbaharda arı bakımında dikkat edilmesi gereken noktaları, Pülümür Kocatepeli arıcı Mehmet Galik’e sordu. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu deneyimli arıcı Galik, konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı.

Arıcıların ilkbahar sevinci


Pülümür Haber: İlkbaharda arı bakımı nasıl yapılmalı?
Mehmet Galik: Yöremizde havalar ısınmaya başladı. Arıcılarımız, arılarını kışlattıkları mekânlardan çıkaracaklar. Kovanlar için güvenli ve rüzgârın fazla etkileyemeyeceği alanlar belirlenmeli. Bundan sonra yapılacak ilk iş, ilkbahar bakımıdır. İyi bir ilkbahar bakımı, kovanın bal mevsimine güçlü girmesini sağlar. Arı bakımında hava sıcaklığına dikkat edilmeli. Hava sıcaklığının 15°C’nin üstüne çıktığı rüzgârsız bir günde bakıma başlamak gerekir.

Pülümür Kocatepe köyünde kurulan dostluk sofrası (Fotoğraf: Mehmet Galik arşivi)


Pülümür Haber: Kovan kapağı kaldırıldığında yapılması gereken ilk iş nedir?
Mehmet Galik: Yapılacak ilk iş, önce kovan içindeki ölü arıların, küflü ve boş çerçevelerin kovandan çıkarılmasıdır. Kovandaki arı varlığını soğuktan korumak, üşütmemek için bu işlemler hızlı yapılmalı. İmkânı olanlar, mevcut kovanı temiz bir kovanla değiştirebilir. Kovan değişikliğiyle bakım hızlı ve daha sağlıklı yapılmış olur. Kirli kovanlar, yıkanıp kurutulduktan sonra yeniden değerlendirilebilir.

Çalışkanlığın ve üretkenliğin verdiği mutluluk

Pülümür Haber: İlaçlamada hangi noktalara dikkat edilmeli?
Mehmet Galik: Gereksiz ilaç kullanımı bal kalitesini düşürmekte, insan sağlığına zarar vermekte. O nedenle ilaç kullanmadan önce son derece dikkatli olunmalı. Kovanlarda herhangi bir hastalık belirtisi yoksa gereksiz ilaçlamadan kaçınılmalı..
Varrova (arı biti-arı kenesi) ilacı uygulanırken arıcılar ortak hareket etmeli. Birbirine 5 km mesafedeki tüm arıcılar, varrova ilacını aynı gün uygulamalı. Birlikte hareket edilmesi, ilaçtan beklenen yararı artırır. Etken maddesi aynı olan ilacın aynı gün kullanılması, varrovayla mücadelenin başarısı için son derece önemli.
Arıcılar Birliği, İl- İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri, ilaçlama konusunda ortak hareket edilmesini sağlayabilir. Bunun gerçekleşmemesi durumunda, birbirine yakın arıcılar birlikte karar verebilir.

Varrovayla (arı biti-kenesi) mücadele için ortak hareket edilmeli


Pülümür Haber: Kışın bazı arıların zayıf düştüğü ya da ‘söndüğü’ biliniyor. Bu durumda ne yapmalı? .
Mehmet Galik: Arı mevcudu çok düşmüş arıların birleştirilmesi, daha faydalı olur. Arı mevcudu yeterli miktara ulaşıncaya kadar şurup verilmesi daha iyi olur. Arılar bal toplamaya başlamadan önce şuruplamaya son verilmeli. Bal mevsiminde arılara şurup verildiğinde, bal kalitesi düşer. Doğal bal elde etmek için bal zamanında arılara kesinlikle şurup vb. şeyler verilmemeli.

Kaliteli ve sağlıklı bal üretimi için uygun alanlar tercih edilmeli (Fotoğraf: İmam Düz)
Uzun süren kış mevsiminden sıkılan arılar (Fotoğraf: Mehmet Galik)
Pülümür Kocatepe köyü (Fotoğraf: Hatice Galik)
Arıları ağırlamak için sabırsızlanan çiçekler (Fotoğraf: Hatice Galik)
Pülümür Kocatepe köyü
Pülümür Kocatepe köyü (Fotoğraf: Hatice Galik)
Pülümür Kocatepe köyü (Fotoğraf: Hatice Galik)
Pülümür Kocatepe köyü, 2017 (Fotoğraf: Hatice Galik)
Pülümür Kocatepe köyü (Fotoğraf: Hatice Galik)
Arıcılar ilkbahar hazırlığı için kolları sıvadı (Fotoğraf: İmam Düz)
Oğul veren arılar (Fotoğraf: İmam Düz)


(Pülümür Haber, 30 Mart 2021)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir