(Pülümür Haber) 

Emeklilerin çoğu kamu bankalarından maaş alıyor. Bunların başında da Ziraat Bankası geliyor. Ziraat Bankasının hemen her ilçede şubesi bulunuyor. Bu yıl kamu bankalarının promosyon  ‘cimri’liği tuttu. Özel bankalar, promosyon tutarını 7 bin 500 liraya kadar çıkardı. Bu tutar, birçok emeklinin iki aylık maaşına denk düşüyor.

Büyük ekonomik zorluklar, emekliyi ‘soğana muhtaç’ hâle getirince, kamu bankalarından özel bankalara maaş taşıma işlemlerinde olağan üstü bir artış oldu.

Tunceli Garanti Bankası Şubesi, 25 Ağustos 2022, 09.58

Kamu bankalarından kaçışı  âdeta özendiren uygulamayı anlamak zor. Özel bankaların taahhüt ettiği promosyon miktarını kamu bankaları niçin ödemez?  Tunceli’de, görece yüksek promosyon ödeyen Yapı Kredi Bankası,  Akbank vb. bankaların şubeleri  yok. Tuncelili  emeklilerin, Garanti Bankası dışında kapısını çalabileceği bir banka bulunmuyor.

Promosyon başvuruları, ‘sistemde yaşanan sorun’dan dolayı E-devlet üzerinden yapılamıyor. Emekliler, işlemlerini bankada yürütmek zorunda bırakılıyor. Garanti Bankasının önünde sabah erken saatlerde kuyruğa girenlerin arasında kimler yok ki… Engelliler, ayakta zor kalabilen yaşlılar, cebindeki son kuruşu yol harçlığı yapan kadınlar…

Tunceli Garanti Bankası Şubesi, 25 Ağustos 2022, 09.58

Pülümür’den, Ovacık’ın dağ köylerinden, Nazımiye’den ve diğer ilçelerden düşmüşler yola. Bankanın güvenlik görevlisi, topluluğu, personel yetersizliği ve yoğun talepten kaynaklanan yığılmaya karşı elinden geldiğince teselli etmeye çalışıyor. Ağustos sıcaklarının insanı bunalttığı şu günlerde, bir ton kömüre bile yetmeyecek promosyon için saatlerce bekleyen emeklilerimizin birçoğu, işini halledemeden dönüyor köylerine… Boş yere yapılan yol masrafıyla, sofradan ‘çalınıyor’ ekmekler…

(Pülümür Haber, 28 Ağustos 2022)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir