(Pülümür Haber)

Pülümür Mezra köyü kara yolu üzerinde  yer alan kaya, araç ve yaya güvenliğini tehlikeye sokuyor. Yıllara yenik düşen kaya, ‘ayakta kalmakta’ zorlanıyor.   Düşme tehlikesine karşı acil önlem alınması gerektiği savunuluyor.

Pülümür Mezra köyü yolunda tehlike yaratan kaya (Bir ocak fındık kayaya ne yapsın!)

Tunceli köy yollarının çoğu mühendislik faciası.  Yol yapımında  aklı başında mühendislerin önerileri değil, ‘eşraf’ın tercihleri  dikkate alınmış. Söz gelimi  ‘ağa’nın tarlası için ormana kıyılmış.   Tunceli köy yollarıyla ormanların canına okunmuş.  Olay, bugünün sorunu değil kuşkusuz…   Pülümür köy yollarının  70 yıllık bir  öyküsü var.   Yol yapım çalışmalarında doğayı  ve yaban hayatı koruma bilincinin dikkate alındığı söylenemez.

Pülümür Mezra köyü yolunda tehlike yaratan kaya (Bir sincap bile kalırsa altında nefessiz kalırız)

Rastgele açılan yollar, toprak kaymasına ve milyonlarca liralık millî servetin heba  olmasına yol açmış, ne gam!

Pülümür Kırmızıköprü’yü çevre köylere bağlayan kara yolu için de benzer değerlendirmeler yapılabilir.   50-60 metre uzunluğunda duvar örmek zor gelmiş, tonlarca toprak Pülümür Çayı’na dökülmüş.  Duvar-kazı maliyetini karşılaştırmak kimsenin aklına gelmemiş.  Mezarlıktan  toprak ‘çalınmış’, yıkılmaya yüz tutmuş  yüz yıllık  mezarlık, kimin umurunda! 

Pülümür Mezra köyü yolunda tehlike yaratan kaya

MEZRA KÖYÜ YOLUNDA TEHLİKE YARATAN KAYA

Mezra köyü havuzunun yakınlarında  yola yuvarlanmak için gün sayan  kaya, acaba yollardan sorumlu  yetkililerin dikkatini çekti mi?   Kaya, yılların yorgunu. Çatlaklarında bazı bitkiler boy vermiş. Sıcaktan, soğuktan, kardan, yağmurdan, rüzgârdan almış alacağını. Her esinti, koca gövdesinden bir parça koparmış.  Şimdi ayakta kalmakta zorlanıyor, kaya.  Derin yarıklar oluşmuş yorgun  bedeninde.  Kaya düşer mi, düşer!   Ne zaman düşer, o saatte yanı başından birileri geçer mi, bilinmez.

Eğer birilerinin yaşamına mal olursa, suçlu o olmayacak.  Bir sincap bile  kalırsa   altında kayanın, nefessiz kalırız hepimiz.  Tepesinde kamp kuran elma ağacı, bir ocak fındık, 3-4 yaşlarındaki çocuğun boyundaki ceviz fidanı ve  meşe ağaçlarının gücü  yetmez kayayı yerinde tutmaya… 

Tunceli köy yolları, aklı ve bilimi göreve davet ediyor…

Mezra köyü yolunda yuvarlanmamak için ‘direnen’ kaya bir de!

Pülümür Mezra köyü yolunda tehlike yaratan kaya
Pülümür Mezra köyü yolunda tehlike yaratan kaya
Pülümür Mezra köyü yolunda tehlike yaratan kaya
ülümür Mezra köyü yolunda tehlike yaratan kaya (Akıl ve bilim görev başına!)

(Pülümür Haber, 24 Ağustos 2022)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir