PÜLÜMÜR-MUTU KARA YOLUNA DİKKAT

(Pülümür Haber)

Pülümür-Dağyolu-Mutu kara yolu, Nisan ayında toprak kaymasından dolayı bir süre trafiğe kapanmıştı. Yola düşen büyük toprak kütlesi, asfaltı tahrip etti. Tahrip olan yolun onarılması, toprak kaymasına karşı önlem alınması gerektiği ifade ediliyor.

Erzincan-Tunceli kara yolunun  Mutu-Dağyolu-Pülümür bölümü, en sorunlu yollardan biri olarak biliniyor. Sürücüler, özellikle kış aylarında,  bin 9 yüz rakımlı Pülümür Geçidi’ne çıkıp inerken büyük sorun yaşıyor. Kara yolları çalışanları, yolu açık tutmak için büyük çaba gösteriyor. 24 kilometre uzunluğundaki  Mutu-Dağyolu-Pülümür kara yolunda yürütülen bakım ve onarım çalışmaları,   yüzyılı yarıladı.

Yolda  yıllar önce yapılan yüksek maliyetli çalışmalara rağmen   sorunlar devam ediyor. Yol kenarındaki  duvarların  bir kısmının ömrü  oldukça  kısa sürmüş.  Mühendislik hatasından kaynaklandığı belirtilen sorunlar, coğrafi yapının yanı sıra yaban hayata da zarar vermiş. Mutu deresine (Değirmen Dere/Dere Areyi) dökülen  hafriyat, kırmızı benekli alabalığı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya getirmiş. Yolun Mutu tarafında bu Nisan ayında heyelan kopmuş. Koca toprak kütlesi yola akmış. Görevliler, iş makineleriyle yolu trafiğe açmış. Heyelanlı bölgenin tamamen temizlenmesi ve toprak kaymasına karşı önlem alınması gerekiyor.

Mutu-Dağyolu-Pülümür kara yolu  köklü, akılcı ve ekonomik  çözüm için seferber olmanın önemine işaret ediyor.  

Pülümür Geçidi (Fırtınalarla mücadelenin öyküsü)

(Pülümür Haber, 10 Ağustos 2022)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir