(Pülümür Haber)

Pülümür, genç bir araştırmacı/yazara kavuştu. Pülümürlü Doğancan Pınar,  toplumsal yaşamı çekilmez hâle getiren ‘arıza’ları ülke gündemine taşıdı. Genç  araştırmacı, toplu yaşam alanlarında  ruh sağlığını bozan etkenleri tek tek inceleyerek, önemli bir çalışmaya imza atmış. Doğancan Pınar, ‘arızalı toplum’la ilgili gözlem ve saptamalarını , “Arızalı Bir Toplum İçin Farkındalık Bilinci” adıyla kitaplaştırdı.

Doğancan Pınar, 1994 doğumlu… Pülümür Salördek/Gavraglı  Pınar ailesinin eli kalem tutan çocuklarından.  19 Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat  Tarihi Bölümü mezunu.

Doğancan Pınar, okulundan 2015 yılında mezun olmuş.

Yazarlar, üretkenliğini ve yaratıcılığını, saha çalışmalarına borçlu. Kemal Tahir, Orhan Kemal, Necati Cumalı, Yaşar Kemal, Mahmut Makal   vd. yazarlarımız, doğup büyüdükleri topraklardan beslendi. Onları başarılı kılan en önemli etkenin, bu coğrafyaya ve insanına duyduğu derin bağlılık duygusu olduğu söylenebilir.

Mısırlı Yazar Necib Mahfuz (1911-2006), Kahire sokaklarını saha çalışmaları sayesinde yazıya döktü

Nobel ödüllü Mısırlı Yazar Necib Mahfuz (1911-2006), Mısır insanını  tanımak için kahvehanelerde gözlem yaparmış.

Toplumcu-gerçekçi yazarlarımızdan Mahmut Makal (1930-2018), Türk köylüsünü tanıtmak için köy yollarını aşındırmış, köylünün yaşamna tanıklık etmişti

Doğancan Pınar, okulunu bitirdikten sonra  sahaya inmiş. Eline kalemi kâğıdı almış, toplumsal  arızaları not etmiş. Toplu ulaşım araçlarında, apartmanlarda, mahallelerde, AVM’lerde, kamu ve özel kurumlarda gözlemlediği davranış bozukluklarının sicilini tutmuş.

Doğancan Pınar, Arızalı Bir Toplum İçin Farkındalık Bilinci, 120 sayfa, Armoni Yayıncılık, İstanbul: Nisan 2022.

Sıradan bir sorun için yumruk sallayanları, gücünü sağlık çalışanları üzerinde sınayanları, otoparkları ‘özel mülkiyet’ine geçiren şehir magandalarını, personeline sözel şiddet uygulayan yöneticileri, toplumsal dayatmaları, çevreyi kirletenleri, sigara dumanını başkasının üzerine üfleyenleri, esnaf-müşteri ilişkileri vb. sorunları  24  başlık hâlinde incelemiş.

Doğancan Pınar, Arızalı Bir Toplum İçin Farkındalık Bilinci, 120 sayfa, Armoni Yayıncılık, İstanbul: Nisan 2022.

Arızaları saptamakla kalmamış, somut önerilerde bulunmuş. Doğancan Pınar’ın, Arızalı Bir Toplum İçin Farkındalık Bilinci kitabı bir solukta okunacak türden. Kitap magandaların ıslahında, davranış bozukluklarının tedavisinde, sağlıklı toplumsal ilişkilerin kurulmasında baş ucunda bulundurulması gereken eserlerden.

Pülümürlü genç Araştırmacı-Yazar Doğancan Pınar’ın çalışması,  ‘Z kuşağı’  teorilerini çürüten çalışma olma niteliğiyle insana umut veriyor.

 

(Pülümür Haber, 6 Ağustos 2022)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir