MEHMET ÖZDEMİR

Kayısı A, B, C, E vitaminlerini içeriyor. Kalsiyum, demir, magnezyum ve   fosfor yönünden   oldukça zengin bir meyve. Erzincan Ovası, lif deposu olarak da adlandırılan kayısıya ev sahipliği yapıyor.  Temmuz, Erzincan’a bereket getirdi. Havaların ısınmasıyla birlikte kayısılar sarardı, olgunlaştı.  Erzincan köylüsü, kayısı  hasadı için iş başı yaptı.  Tüccar, piyasayı 5 liradan açtı, çok geçmeden  4 liraya düşürdü. Üretici,   kayısıya biçilen fiyattan olumsuz yönde etkileniyor.  Üreticiye  göre,  bir an önce piyasaya müdahale edilmeli.   

Devlet, Erzincan kayısısının korunması için üreticiyi desteklemeli

Temmuz sıcakları ile birlikte kayısılar sararmaya, olgunlaşmaya başladı. Erzincan Ovası’nda  bugünlerde büyük hareketlilik dikkat çekiyor.  Köylüler,  dut kurutuyor.  Kayısı bağlarında yoğun bir hareketlilik gözleniyor.  Uygun iklim koşullarından dolayı kayısı bolluğu yaşanıyor.  Erzincan’da bu yıl  meydan yine kayısının.  Kayısı, Erzincan bağlarını sarıya boyamış, süslemiş bahçeleri.    

Kayısı toplamak zahmetli bir iş

Erzincan Kılıçkaya, bağlarında  hareketlilik yaşanan köylerimizden.  Uzun yıllardan beri “para etmediği” için kayısı ağaçları pek korunamamış. Ne budanmış  ne sulanmış ne de yeni ağaç dikilmiş. Zaten ağaçların çoğu yaşlanmış ve kurumuş durumda. Ağaç dipleri çalı-çırpıyla kaplanmış. Tüccar bu yıl kayısı piyasasını  5 liradan açmış, kısa bir süre sonra 4 liraya düşürmüş.

Erzincan Kılıçkaya köyü

Üretici, tüccarın insafına terk edilmiş.

Erzincan  Konakbaşı köyünde  tüccara  aracılık yapan Ovacık Birmanlı Cemal Soylu,  fiyatın niçin  düşürüldüğünü şöyle açıklıyor:

“Ben yetkili değilim, sadece aracıyım. Tüccar bu.  Maalesef iki dudağı arasındaki lafa kalmış piyasa”

Cemal Soylu’ya göre, kayısı fiyatı tüccarın iki dudağı arasında

KAYISI TOPLAMAK ZAHMETLİ BİR İŞ

Kayısı toplamak oldukça zahmetli bir iş. Olgunlaşan kayısı elle toplanıyor. Dalda kalanlar, silkelenerek ya da sırıkla dökülüyor. Ağaçların altına  branda vb. seriliyor. Olgun meyveler kurutulmak, diri olanlar ise günlük tüketim için ayrılıyor. Geriye kalan meyveler tüccara satılıyor.

Kayısı toplayan köylüler

KAYISI ÜRETİCİSİ ZARAR EDİYOR

Kayısı üreticisi, yetkililerin duyarsızlığından yakınıyor. Hasat, zor ve yüksek maliyetli. İşçi yevmiyesi 300 lira.  Bir işçi günde ortalama  120 kilogram kayısı toplayabiliyor. Bunun toplam tutarı 480 lira. Üretici, 300 lira yevmiye verdiğinde eline sadece  180 lira geçiyor. Üretici,  kilogram başına bir buçuk lira kazanıyor!

Bu durumda kayısı yetiştirmenin pratik bir anlamı kalmıyor.

Kaliteli kayısının merkezi Erzincan, yetkililerden çözüm bekliyor.

Erzincan Kılıçkaya köylüsü kayısı hasadı için bağlarda ter döküyor, ama parayı tüccar kazanıyor
Güneşte kurutulan kayısı
Hilesiz hurdasız Erzincan kayısısı
Kayısı çekirdeği
Erzincan Konakbaşı Köyü Muhtarlığı
Dört mevsim kayısı tüketilmeli

(Pülümür Haber, 23 Temmuz 2022)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir