(Pülümür Haber)

Pülümür Çatalyaka köyü Göl mezrasından Şahhanım (Dikme) Düzgün (1933), 89 yaşında  yaşama gözlerini yumdu. Dün Erzincan’da yaşamını yitiren Şahhanım  Düzgün, bugün Erzincan Yalınca Köyü Cemevinde düzenlenen cenaze töreninin ardından Yalınca Köyü Mezarlığında  toprağa verildi.

Pir Ahmet Dikme, merhum Hıdır Düzgün’ün eşi, iş insanı Hasan Düzgün’ün annesi  Şahhanım Düzgün’ü yazdı.

PİR AHMET DİKME

25 Ocak 2022 günü aramızdan ayrılan Şahhanım Dikme Düzgün‘ün acılı yaşamının kısa özetini paylaşmak istiyorum. Halam Emine Hanım (Dikme), amcasının oğlu Kekil Efendi (Dikme) ile evlenmişti. 1927 yılında büyük oğlu Hıdır Efendi, 1930 yılında oğlu Hüseyin (Dılo) Efendi, 1933 yılında Şahhanım, 1936 yılında oğlu Ali Efendi, 1938 yılında  oğlu Ahmet Efendi dünyaya gelmişti.

1941 yılında eniştemiz Kekil Efendi,  altı ay kısa askerlik süresi için askere gitmişti. Askerliğini bitirip geri döndüğünde, Kayseri’de yaşanan tren kazasında şehit olmuştu. İşte o  şehidin üçüncü evladı olan Şahhanım,  9 yaşında babadan yetim kaldı.

Hem beş çocuğunun babası  hem çok sevdiği eşi olan Kekil Efendi’nin  (Kekile Wuşene Tikmi) acısına dayanamayan halam Emine Hanım, 1945 yılının Mayıs ayında Hakka yürüdü. Benden bir yaş küçük olan narin Ahmet,  annesinin acısına dayanamadı. 1945 yılının Ağustos ayında, yani annesinin Hakka yürümesinden yaklaşık üç ay sonra Hakka yürüdü.

Sekiz yaşında baba acısını, on iki yaşında anne ve kardeş acısını yaşayan Şahhanım, diğer kardeşlerinin acısını da yaşadıktan sonra Hakka yürüdü. Şahhanım‘ın yaşadığı bütün acıların tanığı olan ben, Şahhanım‘a Allah’tan rahmet diliyorum.  Ruhu şad, mekânı cennet olsun.

Şahhanım (Dikme) Düzgün (1933-25 Ocak 2022), eşi merhum Hıdır Düzgün’le (Fotoğraf: Ali Dikme arşivi)
Pir Ahmet Dikme
Şahhanım Düzgün’ün oğlu Hasan Düzgün (ortada), eğitime verdiği destekten dolayı, Pülümür İlçe Millî Eğitim Müdürü Nurali Özdemir tarafından teşekkür belgesiyle ödüllendirilmişti
Pülümür Çatalyaka köyü Göl (Gole) mezrası (Fotoğraf: Pir Ahmet Dikme arşivi)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir