(Pülümür Haber)

Pülümürlü arıcılar, Hatay’a gitti. Son yılların en kötü sezonunu geçiren arıcılar, ilkbaharda Pülümür’e dönecek.

Pülümür’de kötü sezon geçiren arıcılar, kışı Hatay’da geçirecek (Video: Hasan Yaman arşivi)

Pülümürlü arıcılar, Hatay’a gitti. Son yılların en kötü sezonunu geçiren arıcılar, ilkbaharda Pülümür’e dönecek.

Arıcıların, arılarını kışlatmak için Hatay’a gitmesi, maliyet  sorununu  beraberinde getiriyor.  Pülümürlü  arıcılarımızdan Ali Kamer Demirbilek,  nakliye, yer kirası, barınma vb. maliyetlerin kendilerini zorladığını ifade ediyor. Demirbilek, Hatay’da kışı geçirmenin maliyetinin, 100 kovan arısı olan arıcılar için ortalama 20-25 bin lira olduğunu belirtiyor.

Pülümür, Nazımiye, Ovacık ve kent merkezinden Hatay’a giden arıcılar, dostluk sofrasında bir arada (Fotoğraf: Ali Kamer Demirbilek)

Pülümürlü arıcılar  arılarını Hatay’a götürdü.  Kurak  yaz mevsiminden dolayı son yılların en kötü sezonunu geçiren arıcılar,  Hatay’ın Samandağ ve Defne ilçelerine gitti. Hatay’a,  Pülümür’ün yanı sıra Nazımiye, Ovacık ve kent merkezinden de arıcıların gittiği belirtildi.

Pülümürlü arıcılardan Ali Kamer Demirbilek, Hatay Samandağ’da, kötü sezonun yaralarını sarmak için daha çok çalışacak

Hasan Yaman

HATAY’DA ARILARI KIŞLATMA NEDENİ

Arıcılar, Hatay’ı, ılıman ikliminden dolayı  tercih ediyor. Bölgede yaşanan erken ilkbahar,  arıların çoğalmasına olanak sağlıyor. Arıcılar, ilkbaharda arılarını böldükten sonra memlekete dönüyor. Pülümürlü arıcılarımızdan Hasan Yaman, Hatay’da, arılarınpürenden yararlandığına dikkat çekiyor.

Ahmet Yıldırım

NAKLİYE ÜCRETİ CEP YAKIYOR

Pülümürlü arıcılar, arılarını, Hatay’dan Tunceli-Erzincan’a gelen narenciye yüklü kamyonlarla taşıyor. Yükünü boşaltan kamyonlar, arıcıları 2-3 bin liraya Hatay’a taşımış.  Hatay’a gidiş, dönüşe oranla daha ucuza geliyor. Hatay’dan Pülümür’e gelmenin maliyeti  daha yüksek oluyor.

Tuncelili arıcılar Hatay’da toplu hâlde, 2018 yılı (Fotoğraf: Ali Kamer Demirbilek arşivi)

BU YIL HATAY’A GİDENLERİN SAYISI AZALDI

Hatay’a genelde Pülümür, Nazımiye ve Ovacıklı arıcılar gidiyor. Mazgirtli arıcılar, görece ılıman iklimden dolayı bölgeden ayrılmıyor. Bu yıl Hatay’a giden arıcıların, önceki yıllara göre azaldığı görülüyor. Ali Kamer Demirbilek, bunun nedenini, kötü geçen sezona bağlıyor. Bal üretiminin bu yıl yok denecek kadar az olması, arıcıların çoğunu yüksek maliyet gerektiren Hatay’a gitmekten alıkoymuş.   

Fotoğraf: Hasan Yaman

HATAY’A GİDEN ARICILAR

Pülümür, Nazımiye, Ovacık ve merkez ilçeden Hatay’a, aralarında Ali Kamer Demirbilek, Hasan Yaman, Ali Arıcı, Ahmet Yıldırım,  Metin Öztürk, Özgür Bulut, Ali Kamer  Koçak,  Hıdır Bulut, Erdoğan  Bulut,  Metin Ataç, Sinan  Tatar, Müslüm Yoleri ve  Hüseyin Yoleri’nin de yer aldığı arıcılarımız gitmiş.

Ali Arıcı

ARI KOVANLARI GÜVENDE DEĞİL

Nazımiye Uzuntarla (Hanköy) köyünden Ali Arıcı, arılarını Hatay Samandağ Yaylıca Mahallesi’ne götüren arıcılarımızdan.  Arıcı, arı güvenliği konusunda yaşanan sorunları paylaşıyor. Arıcı’nın, 2018 yılında 51 kovan ‘seçili’ arı kovanı, 20 boş kovanı ve arı malzemeleri  çalınmış! Soyguncular bugüne kadar yakalanamamış.

ARICILAR DESTEK BEKLİYOR

Pülümürlü arıcılar, kötü sezondan dolayı zor günler geçiriyor.  Yeni sezona başlamak için desteğe ihtiyaç duyuyorlar. Yetkililerin, arı varlığı ve bal üretimi için arıcıların talebine kulak vermesi bekleniyor.

Ali Kamer Demirbilek, Hatay’a giden Pülümürlü arıcıların sayısında bu yıl düşüş olduğu görüşünde
Pülümürlü arıcıların çoğu arılarını Hatay Samandağ Yaylıca’da kışlatacak (Fotoğraf: Ali Kamer Demirbilek)
Munzur Dağı Pülümür Kırçiçek Balı (Özlenen tat) Fotoğraf: Ali Kamer Demirbilek
Pülümür karakovan balı (Fotoğraf: Ali Kamer Demirbilek)
Arı kolonisi (Fotoğraf: Ali Kamer Demirbilek)
Arı kolonisi (Fotoğraf: Ali Kamer Demirbilek)
Hatay Samandağ’da Pülümürlü arıcıların kovanları (Fotoğraf: Ali Kamer Demirbilek)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir