İHMAL Mİ, KASIT MI?

Pülümür ormanları tehdit altında. Dün Kırmızıköprü’de, Yassıada yakınında, alçı taşı ocağının önündeki alan cayır cayır yandı. Alanı çevreleyen çalı süpürgesi, kuşburnu, söğüt, akasya, kavak ve meşe ağaçlarının tamamı kül oldu. Yangın sırasında Gökçekonak yol ayrımındaki köprüde (Tahsini) onarım çalışmaları vardı. Yangına,  kaynak makinesinin de kullanıldığı onarım çalışmasının neden olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Pülümür Kaymaztepe köyü yangınında kuşburunları ve diğer meyve ağaçları yandı

Yangında, ‘Tahsini’ köprüsü ile ‘Pardih’ köprüsü ve Uzunevler (Pardi) deresi arasındaki bütün ağaçlar yok oldu. Pülümür Belediyesi ekiplerinin müdahale ettiği yangınla ilgili resmî açıklama yapılması bekleniyor.  

Pülümür Kaymaztepe köyünde sorumsuzluğun yarattığı acı tablo

Orman yangınları, Pülümür’de ekosistemi tahrip ediyor. İlçe, etkin önlemler alınmaması durumunda, orman varlığının büyük bir bölümünü yitirecek. Kaymaztepe (Meçiye) köyünde yaşanan yangın, ormanların nasıl yok edildiğini de gözler önüne seriyor.  

Bu ağacın gövdesini kavuran sorumlulara göz mü yumulacak?

Pülümür Kaymaztepe köyünde 14 Ekim’de çıkan orman yangınıyla ilgili tartışma devam ediyor. Tarlada başlayan yangın köyün doğusundaki meşelik ormana kadar yayılmıştı.  Çok sayıda elma, armut, ceviz, kavak ve  alıç ağacının yandığı yangın sonucunda geniş bir meşelik alan tahrip olmuştu.

Musa Çınar’ın evinin arkasındaki eski trafo demirlerini keserek yangına yol açanlar hakkında nasıl bir işlem yapılacağı merak ediliyor (Yangına yol açtılar, ardından demirleri alıp götürdüler!)

Yangının çıkış nedeni, bazı kuşkuları da beraberinde getirdi.  Trafo demirlerini kesen işçilerin  iddiasına göre, yangın, demir kesimi sırasında çıkan kıvılcımdan kaynaklandı.  Anında müdahaleyle söndürülebilecek küçük bir yangının geniş alana yayılması,  kafaları karıştırdı.

Musa Çınar’ın evinin arkasındaki eski trafo demirlerini keserek yangına yol açanlar nerede? (Demirleri hurdacıya satan özel sektör!)

Musa Çınar’ın evinin yakınındaki trafoda başlayan yangın, Hüseyin Yıldırım, Hıdır (Müdür) Yıldırım, Rıza Yıldırım ve Musa Kaya’ya ait tarlalardaki meyve ağaçlarının yanmasına yol açmıştı.  Adı geçen köylülerin meyve  ağaçlarının nerdeyse tamamının yanmasına neden olan yangın, Hıdır (Müdür) Yıldırım’ın evinin doğusundaki ormanlık alana büyük zarar vermişti.  Söz konusu ormanlık alan, köylüler tarafından özenle korunuyordu.

Pülümür Kaymaztepe yangını

14 Ekim’de Kaymaztepe köyünde çıkan yangın, köylüler ve Tunceli Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerinin müdahalesiyle söndürülmüştü.  Kırmızıköprü Jandarma Karakolu, olayla ilgili soruşturma kapsamında bazı kişilerin  ifadesine başvurmuştu.

Pülümür Kaymaztepe yangını tarlalardan ormanlık alana sıçradı

Konuyla ilgili olarak Pülümür Haber’e ulaşan iddialara  göre yangın göz göre göre geldi:

14 Ekim günü, Kaymaztepe köyünde bir eve elektrik bağlayan Fırat EDAŞ ekipleri,  1984 yılında kurulan  ve yaklaşık otuz yıldır kullanılmayan trafo demirlerini  kesiyordu. Trafonun çevresi kurumuş otlarla kaplıydı. Çalışma yapılan alandan otlar temizlenmemiş, herhangi bir önlem alınmamıştı. Metal kesme makinesiyle demir kesilirken köylü bir kadın işçilere seslenerek kıvılcımların yangın çıkarabileceğini söyledi.  Kurumuş otların arasında demir kesen işçiler uyarıyı dikkate almadı. Çok geçmeden  uyarıda bulunan köylünün kapısını çalan bir işçi, yangın çıktığını söyleyerek kova istedi.

Kaymaztepe yangını

CEVAP BEKLEYEN SORULAR

  1. Trafoda çalışan işçiler, Fırat EDAŞ’ın kadrolu elemanları mıydı?
  2. Fırat EDAŞ/müteahhit/taşeron işçileri,  kullanım dışı trafoda ne arıyordu?
  3. Elektrik bağlantısı olmayan ve  otuz yıldır kullanılmayan trafodaki işçilere ‘demir kesme’  talimatını kim/kimler verdi?  
  4. Köye dönüş durumunda kullanılabilecek trafonun demirleri niçin kesildi? Kamu malı olan demirler hurdacıya mı satıldı? Satılan/satılması planlanan  demirlerin geliri kime verilecekti ya da verildi?
  5. Yangına karşın demirlerin olay yerinden alınıp götürülmesi,  kanıtların karartıldığı anlamına gelmez mi?
  6. Makineden yayılan küçük bir kıvılcım anında söndürülebilirdi. Peki, kıvılcım niçin zamanında söndürülmedi?
Kaymaztepe yangınında tahrip olan meşelik alan

KÖYLÜLER TAZMİNAT DAVASI AÇABİLİR

Kaymaztepe köyü yangının köylüler tarafından yargıya taşınması bekleniyor. Hukukçular, yangından zarar gören meyve  sahiplerinin yargıya başvurabileceğini belirtiyor. Yangından doğrudan ya da dolaylı zarar gören Kaymaztepeli köylülerin sorumlular hakkında Pülümür Asliye  Hukuk Mahkemesinde tazminat davası açabilecekleri ifade ediliyor. 

Kaymaztepe yangınında tahrip olan meşelik alan

İdari ve adli soruşturmanın sürdüğü belirtilen Pülümür Kaymaztepe orman yangını, anlaşılan uzun bir süre daha tartışılmaya devam edecek. Kamuoyu, Kaymaztepe’den gökyüzüne yükselen dumana karışan sorumsuzluğun yargı önünde hesap vermesini talep ediyor.

Pülümür Kaymaztepe Köyü İlkokulu
Pülümür Kaymaztepe köyü
Kaymaztepe yangını, Hıdır (Müdür) Yıldırım’ın yıkılmış evinin doğusundaki meşelik ormana büyük zarar verdi
Pülümür Kaymazteepee köyü
Pülümür Kaymaztepe köyü yangını, Musa Çınar’ın evinin arkasında başlamıştı
Pülümür Kaymaztepe köyü yangınını söndürenlere yoldaşlık yapan çeşme
Pülümür Kaymaztepe köyü yangınında  yok edilmiş bir ceviz ağacı
Pülümür Kaymaztepe köyü yangınında kavrulmuş meyve ağacı
Pülümür Kaymaztepe köyü yangınında kavrulmuş armut ağacı
Pülümür Kaymaztepe köyü yangınında canını kurtarmayı başarmış alıç ağacı

(Pülümür Haber, 29 Ekim 2020)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir