Mezra köylüleri Keşiş yaylasındaydı. Pülümür Mezra köyünden bir grup,  29 Temmuz’da dede ocağı Keşiş  yaylasına gezi düzenledi. Sabah saat 05.00’te başlayan gezi 20.00’de sona erdi.

Mezra köylüleri yaklaşık iki yüz yıldır Keşiş, Meryem, Tozın, Hopıke, Han yaylalarına çıkıyordu. Hayvancılıkla yaşamını sürdüren  köylüler, sıcak yaz mevsimini yaylalarda geçiriyordu. Keşiş Yaylası, Mezra ve  Akdik köylüleri tarafından ortak kullanılıyordu.

Mezra’dan yola çıkan gezi grubu, Akdik/Şihan, Hınzori, Mıle Yaylası (Ware Mıli), Süt Çeşmesi (Heniye Sit) güzergâhını izledi.  Geziye katılan grup, Hınzori çeşmesinde yaklaşık bir saatlik kahvaltı molası verdi.  Keşiş Vıle Cerdu’da soluklanan köylüler, uzun bir aradan sonra ilk kez Keşiş köyünü görme fırsatı buldu.

2 bin 3 yüz rakımlı Keşiş yaylasında özlem gideren Mezralılar, yöre halkının kutsal kabul ettiği Meryem tepesini de ziyaret etti.

Grup, yayla dönüşü, Hınzori köyünde yaylaya çıkan Kovuklu köylülerinden Yıldız ailesine konuk oldu. Mezralılar, Kovuklu Köyü Muhtarı Kâzım Yıldız ve eşi tarafından ağırlandı.  Bayan Yıldız’ın sofrasında bir araya gelen gezi ekibi, aileye teşekkür ederek  vedalaştı.

Mezra köylüleri, adım sayara göre, yaklaşık 37 km’lik yolu saat 20.00’de tamamlayarak köye döndü.

Hınzori Köyü >Çeşmesi
Hınzori köyünde Yıldız ailesine konuk oldular
Kâzım Yıldız, Mezra köylülerini ağırladı
Hınzori köyünde kahvaltı molası
Yayla evlerinden geriye kalan yıkıntılar

(Pülümür Haber, 3 Ağustos 2020)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir